Platform Oldebroek helpt Oekraïne via samenwerkende organisaties

situatie nu:

klik hier

kerkdiensten

De gezamenlijke kerken uit Elburg en Oldebroek houden ook wekelijks diensten voor mensen uit Oekraïne

vluchtelingen in oldebroek:

18 via opvang Wezep
125 via Opvang Oosterwolde
98 in Buitencentrum

buddies gevraagd

We zijn dringen op zoek naar Buddies. Meld u hier aan!

Voor iedereen een chocolade letter

Dankzij een bijdrage van een ondernemer en een aanvullende bijdrage uit het noodfonds hebben we alle gasten uit Oekraïne een chocoladeletter kunnen aanbieden. Dit werd zeer gewaardeerd en zo hebben ze kennis kunnen maken met een vorm van onze cultuur.

Infobulletin oktober 2022

infobulletin oktober 2022.docx

Oekraïnse dag van de verdediger

14 oktober, werd de ‘Oekraïense dag van de verdediger’ gevierd. In 'de Huiskamer' van Wezep hier aandacht aan besteed. Een avond die perfect voorbereid was door o.a. onze Oekraïense gasten Nataliia, Olena en Tetyana en onze vrijwilliger Mark Blok. De Kruiskerk in Wezep heeft de keuken beschikbaar gesteld voor het bereiden van heerlijke maaltijden en het bakken van appeltaarten. Onze gast Nataliia verdient een groot compliment. Zij heeft naast de voorbereidingen ook de leiding van de avond op zich genomen. Zo werden we getuige van hoe in Oekraïne dit feest gevierd wordt. Er waren 16 kinderen aanwezig die een tekening of kleurplaat hebben gemaakt. Deze worden vandaag, samen met ingezameld geld, naar soldaten in Oekraïne gestuurd. Er werd gezongen, kinderen presenteerden aan de ouders wat ze gemaakt hebben waarbij sommige kinderen daarbij een gedicht hebben voorgedragen of een lied gezongen en er werd heerlijk gegeten van een 3-gangen menu. Een indrukwekkende avond, die gelet op de reacties, bijzonder gewaardeerd is door de aanwezigen. Iedereen die meegeholpen heeft aan deze avond, ontzettend bedankt!!

  • Woonruimte gezocht :

Voor een gezin van 6 personen waarvan 1 slaapkamer met douche gelijkvloers moet zijn voor één van de bewoners die gehandicapt is. Nu is zo’n woonruimte moeilijk te vinden, dus mocht iemand een gelijkvloerse woonruimte hebben voor 2 personen en een woonruimte welke niet gelijkvloers hoeft te zijn voor 4 personen dan is dit ook heel welkom.

  • Woonruimte gezocht :

Voor een moeder met haar 3- jarige kindje

  • Chauffeur/ Chaffeuse gezocht :
  • Voor de donderdagen om 2 kleuters van uit het Buitencentrum naar de Rank in Wezep te brengen.8.00 uur vanaf het Buitencentrum wegbrengen en om 14.30 uur weer terugbrengen vanaf de Rank.
  • InvalChauffeurs/ Chaffeuses gezocht:

Om in te kunnen vallen indien er bij de huidige ploeg die dagelijks de jongste kinderen naar school brengen uitval is.

Stichting Gave stuurde ons een mooie link van hun website:

klik hier

Uitbreiding van ontmoetingsmomenten.
De groep Oekraïense gasten in Wezep en Hattemerbroek is de afgelopen weken gestaag gegroeid. Daarom is door de 'Werkgroep particuliere opvang' besloten vanaf nu ook wekelijks in Wezep een ontmoetingsmoment te organiseren. Een mooie gelegenheid voor Oekraïnse gasten, hun gastgezinnen en buddy's om elkaar te spreken en ervaringen te delen. Afgelopen donderdagavond was de eerste, geslaagde avond in de gezellige 'Huiskamer van Wezep'. Een mooie avond, ook zeker dankzij Tetiana en Olena, 2 Oekraïnse gasten die de hele dag druk geweest waren met het bereiden van 2 traditionele Oekraïense gerechten waar heerlijk van werd gesmuld, namelijk koolrolletjes en taartjes met jam. Onze dank gaat ook uit naar cafetaria 'Het Middelpunt' voor het beschikbaar stellen van ruimte in hun keuken, warmhoudplaten en de bus voor de bezorging. Na afloop bleef er nog het nodige van de lekkernijen over. Mark en Jetske hebben vervolgens een tour door Wezep en Hattemerbroek gemaakt om dit te verdelen onder andere Oekraïnse gasten. Al met al een mooie, geslaagde avond. De ontmoetingsavonden worden (naast de gebruikelijke ontmoetingen in Oldebroek op dinsdagavond) vanaf nu wekelijks op donderdagavond in 'de Huiskamer' in Wezep gehouden. Inloop vanaf kwart over 7. A.s. donderdag met een Hollandse lekkernij.


Dinsdagmorgen 31 mei ontvangt een spastisch meisje en haar moeder een bakfiets, die is opgekampt door Koops tweewielers.

Wij zijn op dit moment op zoek naar:

Gevraagd door Oekraïense moeder met gehandicapt kind: een vervoermiddel zoals duo-fiets of bakfiets.
Gevraagd voor 14 jarige Oekraïense jongen: ATB fiets. Hij is 1.64 m lang. Heeft iemand nog iets staan dat technisch redelijk in orde is?
Gevraagd voor een 5 jarige Oekraïense jongen: een fietsje mét zijwieltjes.


Maandag 20 juni is het Wereld Vluchtelingen dag. Het lijkt ons als platform OldebroekHelptOekraïne een mooi idee om deze dag aan te grijpen om met alle vluchtelingen/ statushouders en andere belangstellenden een zangkoor op te richten om samen te zingen en musiceren.

Op vrijdagmiddag 24 juni willen wij tijdens een in samenwerking met de gemeente Oldebroek georganiseerde bijeenkomst proberen om met dit koor bestaande uit diverse nationaliteiten een klein optreden te verzorgen.

Met Wim Rouw gesproken over ons idee en hij is erg enthousiast en wil de organisatie en begeleiding verder op zich nemen. Hij is koordirigent en speler van veel muziekinstrumenten waarmee hij veel expertise met zich meebrengt.

Voor dit koor hebben wij natuurlijk zangers en zangeressen nodig vandaar ook de oproep aan jullie om dit idee groots te delen onder jullie Oekraïense gasten/ gastgezinnen/ de bij jullie bekende statushouders/ kerkelijke achterban en privé achterban.

De volgende momenten zijn in overleg met Wim gekozen om samen te komen:

Maandagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur

Dinsdagavond van 19.00 tot 20.00 uur

Vrijdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur

Locatie: de Klinker, Klimopstraat 1 in Wezep.

Let op: al deze aangegeven momenten zal Wim volgende week aanwezig zijn, zie het even voor deze eerste week als een inloop. Wat komt er binnen, waar kan hij mee gaan werken etcetera. Als mensen eerder weg moeten of dus wat later pas kunnen komen dan is dit voor nu prima. Gewoon maar ergens starten en dan wordt het verder wel duidelijk.

Aanmelding voor deze middagen en avond mag direct naar Wim Rouw: wim.rouw@legerdesheils.nl Mobiel: 06-204 39 905

Ook verdere vragen mogen direct aan hem worden gesteld.

Oekraïense kinderen kregen een bezoek aan Dinopark gratis aangeboden
Heel erg bedankt voor zo'n prachtig cadeau voor ons en onze kinderen! Om ons de mogelijkheid te geven om te ontspannen en plezier te hebben in Dinopark! Het was een geweldige tijd voor al onze families!

Огромнейшее спасибо за такой чудесный подарок для нас и наших детей! За то, что предоставили нам возможность отдохнуть и повеселиться в Динопарке ! Это было замечательное времяпровождение для всех наших семей!

Dank u voor uw aandacht en zorg. Vandaag was een mooie dag. Onze kinderen gingen met veel emoties en indrukken naar huis. Ik ben je dankbaar voor je inzet en voor je warmte.
En enkele reacties die we kregen. Hartelijk dank voor deze ontspannen middag voor onze Oekraïense gasten

De leerlingen voor het Voortgezet Onderwijs zijn in Elburg begonnen met de lessen

georganiseerd door de internationale schakelklas van Landstede. Door sponsoren en een bijdrage uit het Noodfonds hebben ze een rugtas met leermiddelen ontvangen


Lopathon Oosterwolde € 12.000 voor noodfonds Oldebroek Helpt Oekraïne.

Op aandringen van de werkgroep Particuliere Opvang Oldebroek hield donderdag 14 april basisschool De Wegwijzer uit Oosterwolde een lopathon met alle schoolkinderen om een bijdrage te kunnen leveren aan het noodfonds Oldebroek helpt Oekraïne.

Vandaag precies een week later kwamen de eerste Oekraïense leerlingen Anastasia en Maria zich inschrijven op De Wegwijzer voor groep 1, waarin ze na de meivakantie beginnen. En als speciaal welkom kon directeur Jantinus Imker de opbrengst van de lopathon overhandigen aan burgemeester Tanja Haseloop. Alle kinderen uit de 10 klassen mochten zichzelf een geweldig applaus geven toen de cheque van € 12.094,12 onthuld werd.

Onze burgemeester was sprakeloos en spontaan gaf ze aan dat we een klein deel gebruiken voor het organiseren van een activiteit hier op school met de Oekraïense kinderen samen die in Oosterwolde verblijven.

We zijn blij met de hulp en aandacht die er is voor onze Oekraïense gasten hier in de gemeente, geeft Henk van Os aan als voorzitter van de werkgroep. Zij krijgen echt het gevoel dat ze welkom zijn in ons midden.

Dank aan alle leerlingen en leerkrachten voor hun inspanningen die deze geweldige opbrengst mogelijk heeft gemaakt!!


Fiets voor Oleh
Enkele weken geleden kreeg Mike Vlieger uit Oldebroek een nieuwe fiets voor zijn verjaardag.
Hij vond dat zijn oude fiets gegeven moest worden aan een Oekraïense vluchteling.
En zo kreeg Oleh ( 9 jaar) deze week van Mike een prachtige fiets.
Oleh verblijft sinds een week samen met zijn moeder bij een gastgezin in de gemeente Oldebroek.
Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen uit onze gemeente inmiddels betrokken zijn bij de opvang van de Oekraïense vluchtelingen.
Wilt u ook iets doen meldt u dan op de website Oldebroek Helpt Oekraïne

Nieuws van de burgemeester
Bekijk het op deze video

Dringend chauffeurs gezocht

Die 's morgens tussen 8 en half 9 kinderen vanuit Wezep naar school in Oldebroek willen brengen en om 12.00 uur weer van school willen en naar hun gastgezin brengen. Voor opgave klik hier

Huiskamer Wezep iedere ochtend open voor vluchtelingen
De Huiskamer van Wezep is iedere ochtend open voor vluchtelingen en hun gastgezinnen. Mooie gelegenheid om deze mensen te ontmoeten en samen dingen te doen.

Gratis meezingen bij Vocal Match op woensdagavond in de Talter

wij ontvingen het mooie bericht dat zanggroep Vocal Match uit Oldebroek aanbiedt dat mensen uit Oekraïne (gratis) mogen ken zingen bij hun koor. Repetitie-avonden zijn op woensdag van 19.45 tot 21.30 uur in de Talter. Contactpersoon Fenlyne van Hooren 0637303192 of via VHI@kpnplanet.nl

meer info over Vocal Match

We ontvingen het prachtige bericht van OWIOS!


Meetrainen bij OWIOS
OWIOS biedt Oekraïense kinderen de mogelijkheid om kosteloos mee te kunnen trainen. Het hebben van voetbalschoenen in eerste instantie geen vereiste, meedoen kan al in de oude broek en op gympjes. Opgeven is ook niet nodig en kinderen kunnen gewoon komen en zich voor de training melden bij de trainers. Het advies is wel om iets eerder te komen dan de trainingstijd.
De kinderen kunnen op onderstaande dagen en tijden meetrainen bij OWIOS.

Het aanbod is:
Maandag 7 t/m 12 jaar 18.00u - 19.15u Gerjan v 't Hul
Woensdag 7 t/m 9 jaar 16.00u- 17.00u Dick Kroon
Woensdag 10 t/m 12 jaar 17.15u - 18.15u Dick Kroon
Donderdag 7 t/m 12 jaar 15.30 - 16.30u Gerjan v 't Hul of Dick Kroon
Zaterdag 09-04, 16-04, 14-05 4 t/m 6 jaar 9.45u - 10.45u Dick Kroon


_________________________________________________________________________________________________________

Donderdagavond 24 maart was er in de Talter in Oldebroek een inloopavond met informatieloketten waar de inwoners van Oldebroek informatie konden ophalen over de opvang en verzorging van de vluchtelingen uit Oekraïne. Op dit moment verblijven er ca. 100 mensen op verschillende adressen en zijn er ruim 50 mensen gehuisvest in het (Utrechts) Buitencentrum. Wethouder Vos (vervanger van zieke burgemeester) sprak de waardering uit voor zoveel mensen die zich inzetten voor de vluchtelingen en de grote hoeveelheden goederen en voedsel die beschikaar worden gesteld. Het was een mooie opkomst waarbij er veel interesse was over de organisatie van de opvang.